ÚSPĚCH NA SOUTĚŽI O NEJLEPŠÍ HASIČSKÝ PRAPOR 2012

26.09.2012 22:56

Se svým novým a krásným hasičským praporem jsme se museli hned „pochlubit" a proto jsme se v sobotu 22.září 2012 zúčastnili soutěže O nejlepší hasičský prapor Jihomoravského kraje, která se konala v Hodějicích  nedaleko Slavkova u Brna.

Atraktivní klání bylo uspořádáno místní Hasičskou společnosti Červinka a Sborem dobrovolných hasičů Hostěrádky-Rešov. Soutěž se uskutečnila pod záštitou jihomoravského hejtmana Michala Haška.

Na letošní druhý ročník bylo přihlášeno již 32 praporů (oproti loňskému prvnímu ročníku, kde se zúčastnilo soutěže 17 hasičských praporů, byla letos již mnohem větší konkurence). O poháry, stuhy a věcné ceny kromě jihomoravských sborů soutěžily také dobrovolné sbory z dalších krajů celé republiky.

I když většina prezentovaných praporů pocházela z období po roce 2000, návštěvníci mohli obdivovat také věrné repliky praporů z let 1906 a 1918, které přivezli hasiči z Blučiny a Ořechova na Brněnsku. Nejstarší původní prapor z roku 1963 představili hasiči z Křižanovic na Vyškovsku.

Zahájení celé soutěže proběhlo slavnostním průvodem obcí a vystoupení dívčí taneční skupiny Glitter Stars ze Slavkova u Brna. Dalším doprovodným programem v průběhu celého soutěžního dne bylo vystoupení a ukázky zásahů jedenácti historických  koněspřežných stříkaček.

Pětičlenná porota hodnotila prapory ve třech kategoriích – prapory tištěné, prapory vyšívané a prapory, které místním sborům darovaly Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a spolky. Součástí hodnocení byl nástup praporečníků, jejich ustrojení, a samozřejmě vzhled prezentovaného praporu.

V první kategorii tištěných praporů porota ocenila prapor SDH obce Snovídky na Vyškovsku. V nejvíce obsazené kategorii vyšívaných praporů porota ocenění udělila pěti sborům. Prvenství získali hasiči z Blučiny na Brněnsku, druhé místo hasiči z Nových Hvězdlic na Vyškovsku (loňský vítěz) a  třetí příčku jsme obsadili my s naším praporem!

Ocenění za čtvrté místo patřilo praporu hasičů z obce Radňoves naŽďársku v Kraji Vysočina, pátou příčku porota přiřkla praporu SDH Kanice na Brněnsku. V kategorii praporů darovaných hasičskými sdruženími a spolky byl oceněn prapor SDH Rousínovec na Vyškovsku.

Zvláštní cenu za nejstarší prapor získali hasiči z Křižanovic na Vyškovsku, cenu za prapor přivezený z nejvzdálenější obce získali hasiči z Cítova na Mělnicku ve Středočeském kraji.

Celé soutěži přihlíželo nejen mnoho diváků, ale také mimo jiné náměstek jihomoravského hejtmana Václav Božek, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR plk. Drahoslav Ryba a další vzácní hosté.

Závěrem lze již jen dodat, že naše účast na této soutěži byla velice důstojná a přispěla nejen k prezentaci našeho sboru, ale i  celého Valtínova. Proto všem, kteří nás reprezentovali na samotné soutěži, ale i těm, kteří se podíleli na přípravě celé „výpravy“, patří velké poděkování.

Krásné fotografie z průběhu celé soutěže naleznete na stránkách našich kolegů SDH Velké Opatovice (konkrétně náš tým je v galerii na fotkách na stránce č.1: fotky č. 36,37,58,96, na stránce č.2: fotky č.116,117,118,119,120,121,162,173,174,194,197, a na stránce č.3)

Nazávěr připojujeme i výsledkovou listinu kategorie "B - Vyšívané prapory"

 

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.